iknv.fi

Ratamestarin lausunto

Ratamestarin lausunto 

5.10.2012


Jämi Suunnistusmaraton 2012 juostaan totutusti Jämin jäkäläkankailla. Pitkään jatkuneet sateet tuovat tänä vuonna kuitenkin oman mausteensa kisaan. Kangas, etenkin jäkälä ja sammal ovat muuttuneet pesusienimäisen märäksi ja pehmeäksi, täten myös raskaaksi ja liukkaaksi. Tästä syystä toivonkin, että juotte ja otatte suolaista matkan varrella riittävästi, ja etenkin varotte liukastumisia. Tämänvuotisella suunnistusmaratonilla onkin ehkä otettava entistä enemmän huomioon reitinvalinnat ainakin maaston niissä kohdin missä mennään ylämäkeen tai tasaisella. Juomarasteja on tarjolla jokaisella radalla vähintään yksi ratakohtaisesti seuraavasti:

Kaksi eri juomarastia, suluissa (juomarasti1+juomarasti2)
25,1 km - mahdollista juoda 5 kertaa (2+3)
15,6 km - mahdollista juoda 4 kertaa (1+3)
10,2 km - 2 kertaa (1+1)
7,6 km - 1 kerta (0+1)
5,0 km - 1 kerta (0+1)
kunto-15,0 - 2 kertaa (1+1)
kunto-9,9 - 2 kertaa (1+1)
kunto-7,6 - 1 kerta (0+1)
kunto-5,0 - 1 kerta (0+1)

Kilpailumaasto käsittää kilpailukeskuksen eli Jämikeskuksen itäpuolisen kangasalueen aina Jylliin asti. Kartta koostuu osasta vuoden 2004 Jämi-Jukolaa varten kartoitettua aluetta sekä tänä kesänä uudelleen kartoitetusta alueesta käsittäen kilpailualueen itäpuoleisen osan.

Maastossa on viimetalvisen Tapani-myrkyn jäljiltä vähäisiä tuulenkaatoja ja niiden korjuusta aiheutuneita traktoriuria. Näistä vain maaston luonteen suhteen suunnistuksen kannalta oleelliset kohteet on päivitetty karttaan.

Rastit ovat ns. T-rastipukkeja, joihin on emit-leimasimen alle ripustettu myös rastilippu. Rastien koodit ovat välillä 60-112.

Pyydän kilpailijoita olemaan tarkkoina hajontalenkeillä, jotta kaikki rastit tulisivat käydyiksi kunkin oman kartan mukaisessa järjestyksessä. Ja muistakaa leimata kaikilla omilla rasteilla, myös juomarasteilla ja ns. perhoslenkkien keskusrasteilla joka kerta. Kuten tiedättekin, niin joillakin rasteilla käydään jopa 3 kertaa. 

Radoilla on käytetty erilaisia hajontamenetelmiä. Kuntosarjoja lukuun ottamatta kaikilla radoilla on hajontaa. Käytössä on perinteistä perhoshajontaa, salmiakkihajontaa sekä näiden yhdistelmiä.

Alla on esimerkki perhoshajonnasta. Kierrä rastit karttaan merkityssä järjestyksessä ja muista leimata keskusrastilla joka kerta! Esimerkkitapauksen rastilla koodi -32 käydään ja leimataan 3 kertaa.

Perhonen
Alla on esimerkki salmiakkihajonnasta. Kahdella rastilla käydään ja leimataan kaksi kertaa. Ole tarkkana, että kierrät rastit karttaan merkityssä järjestyksessä.


Salmiakki
Toivotan kaikille suunnistajille mieluisia rastinottohetkiä hienoissa Jämin kangasmaastoissa.
Lari Huusko

iknv-net