iknv.fi

SM-kartan täydennys kokeneissa käsissä

SM-keskimatkan kartantekijä Ari Anjala kertoo ohessa ajatuksiaan kartoituksesta ennen ja nyt.

Ei tarvinnut paljon houkutella, kun kysyttiin kartantekoon tätä kisaa varten, sillä hieno maasto on kyseessä. Samoin kiinnosti nähdä miten maastoa olin kuvannut yli 30 vuotta sitten.

Aikanaan kun tussilla tämäkin kartta piirrettiin painokuntoon, tuli karttoihin luonnostaan väljyyttä, kun lopullinen jälki näkyi heti piirtäessä; toki sekin vaikutti, jos käsi vähän lipsahti. Eli kaikkia kuvattavia kohteita tuli hieman laajennettua todelliseen kokoonsa nähden. Sinänsä kuvatut kohteet ovat lähes samoja kuin nykyään, kasvillisuuskuvaus toki ihan muuta.
Nykytekniikalla (tietokone, laser-aineisto, GPS) tässä väljyydessä saa olla tarkkana, vaikka kaikessa muussa nämä helpottavatkin.

Suurin muutos kartassa vanhaan on jyrkänteiden lisäys, aikanaan minimikorkeus oli 2 m, nyt 1,5 m.
Myös kuvattavien kivien koko 1,2 m on muuttunut 1 metriksi. Avokalliotkin piti käydä kaikki läpi, sillä jäkälä niistä oli suurelta osin häipynyt. Täysin avoimia avokallioitahan maastossa ei juuri ole, kuvatut kalliot ovat lähes avoimia, kalliopohjaisia jäkälän peittämiä alueita. Käyrissäkin pientä muototarkkuutta on tullut. Vanhassa 1:15 000 kartassa ei näitä olisi huomannutkaan, nyt luettavuudeltaan paremmissa 1:10 000 ja 1:7 500 näitä jo kaipaa.

Kartan vaalea vihreä ei juoksuvauhtia juurikaan hidasta, merkitys on siinä, että näkyvyys heikkenee ja kartan vauhdissa lukeminen vaikeutuu, mikä puolestaan pudottaa vauhtia täysin avoimiin alueisiin verrattuna.
Vihreän yksityiskohtaista kuvausta pystyy hyödyntämään enemmänkin reitinvalinnassa, toki selvimmissä paikoissa kartanlukukohteenakin.


 Tarkkailu -82

Tarkkailu 1982 1:15000


SM -85

SM-erikoispitkä 1985 1:15000


 Fin5 -98

Nuorten MM-kats. 2000 1:10000


SM2015 map04

SM-keskimatka 2015 1:10000, 1:7:500

 

Tämän kartan maastotyö on tehty vanhoin menetelmin perusteellisesti nyt jo neljättä kertaa, siksi uskallan ihan itse luvata että kartan laatu ja maasto on SM- kisan arvoinen.

Ari Anjala


iknv-net