iknv.fi

Puoli vuotta H-hetkeen

 

24.5.2015 on Luhalahden suunnalla tiedossa melkoista vilinää. Keskimatkan SM-kisat, ensi kertaa molemmilla ryhmillä samaan aikaan ja samassa paikassa, kokoavat Kyrösjärven itäpuolelle runsaat 2000 suunnistajaa, huippuja, nuoria ja vähän vanhempiakin (uutena naisten sarjana D85), joten toukokuisena sunnuntaiaamuna Luhalahden teille voi muodostua pientä ruuhkaa – onneksi näissä kisoissa liikennevalot eivät ole hidastamassa saapumista…

Seurallamme Ikaalisten Nouseva-Voimalla on kokemusta isojen tapahtumien järjestelyistä, myös Luhalahden seudulla, joten liikennejärjestelyt ja kaikki muut tiiviin päivän tapahtumat saadaan, näin uskomme, vankalla ammattitaidolla ja huolellisella valmistautumisella hoidettua mallikkaasti. Suurin alueen tapahtuma oli FIN5-suunnistusviikko v. 1998 yli 4000 osanottajan myötä, mutta SM-kilpailuitakin Nouski on järjestänyt, kesäpuolella nimenomaan Itä-Ikaalisissa.

Ensimmäiset, nuorten SM-kilpailut, pidettiin jo v. 1961, silloin vielä Ikaalisten Urheilijoitten nimissä. Maali sijaitsi Vahossa, nykyisen rautatien itäpuolella: M14-sarjan (H14) voittoon suunnisti tuleva MM-suunnistaja Matti Mäkinen. Oikorata Tampere – Seinäjoki valmistui vasta v. 1971.

1980-luvun alkupuolella Luhalahden huippumaastot saatiin todenteolla käyttöön Nouskin kartoitusprojektin myötä. Ari Anjala aloitti työt syksyllä 1980 ja kun Ari ja Outi muuttivat Luhalahteen kesällä -81 ja siirtyivät seuraavan vuoden alusta Nouskiin, työmatkatkin lyhenivät huomattavasti. Outi aloitti työt luokanopettajana Luhalahden koululla ja Ari ehti kartoittaa maaston kevään 1982 tarkkailukisaa varten. Naisten sarjan voittajan Liisa Veijalaisen kommentit kisan jälkeen kertoivat kaiken oleellisen: ”Pitkästä aikaa sai suunnistaa todella vaativassa maastossa.” Tarkkailukisa suunnistettiin Luhalahdessa, maali sijaitsi Luhalinnalla ja kilpailukeskus koululla.
Seuraava tärkeä kilpailu oli vuorossa v. 1985: SM pitkät matkat (nykyiset erikoispitkät) vaativat laajan maastoalueen, joten Arin kartoitusurakka jatkui kohti itää myös rautatien toiselle puolelle. Kilpailupäivä oli 29.9. ja ohjeissa varoiteltiin liukkaista kallioista, joita maastossa riitti – maaliin juostiin Vahonkosken alajuoksun yli Vahon koulun pihaan. Ratamestari Tapani Jokelan vaativilla radoilla muutaman lämpöasteen syyskelissä löytyivät todelliset mestarit miesten (Pekka Nikulainen) ja naisten (Annariitta Kottonen) pääsarjojen lisäksi nuorten sarjoista D/H15-16 vanhimpiin sarjoihin D50/H60. Tuttuja nimiä vilisi nuorten mestareitten listalla: H19-20 Mikko Toivonen, H17-18 Mika Kuisma, H15-16 Matti Karvonen, D19-20 Eija Koskivaara, D17-18 Riitta Karjalainen ja D15-16 Anniina Paronen.

Vuoden 1998 FIN5-suunnistusviikon kolme viimeistä osakilpailua suunnistettiin Viljakkalan Nisunperältä käsin, kaikki kolme päivää eri maastonosissa, joten kartoitushommia alueella riitti. Miesten FIN5-voittaja Kenneth Cederberg kehui kisakarttoja: ”Arin kartat ovat juuri sellaisia kuin me niiden haluammekin olevan.” 1990-luvulla järjestettiin useampikin iltakansallinen näissä tarkkaa suunnistusta vaativissa kalliomaastoissa, v. 2000 olivat vuorossa nuorten MM-katsastukset pikamatkalla kansallisten yhteydessä: poikien voittajana kisassa Pasi Ikonen. Tämän jälkeen alue saikin olla rauhassa pitkään, ja pikkuhiljaa alkoi itää ajatus hienon suunnistusmaaston käytöstä uudelleen arvoisellaan tavalla.

Ajatus muovautui toiminnaksi ja kun SSL myönsi SM-keskimatkan 2015 järjestelyoikeuden Nouskille julistettiin tuleva kilpailualue harjoituskieltoon. Olimme tyytyväisiä, että saimme molemmat ryhmät järjestettäväksi samaan aikaan: maasto saadaan monipuolisesti käyttöön ja ehkä järjestely jopa helpottaa suunnistavien perheitten suunnitelmia, kun ei tarvitse jakaantua kahteen eri paikkaan… Naapurimaastossa Särkijärven kartalla on päässyt kahtena edellisenä kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina SM-esikisoissa tutustumaan maastotyyppiin, ja harjoitusmahdollisuus Särkijärven kartalla on myös keväällä ennen H-hetkeä.
Puolen vuoden aikana tulemme kertomaan kisajärjestelyitten etenemisestä, ääneen pääsevät niin kilpailun johtaja, kartoittaja kuin ratamestaritkin. Tunnelmapaloja maastosta kuvien myötä, ajatuksia toimivasta ruokahuollosta ja kaikesta muusta – pysykää linjoilla!

Outi Borgenström, kilpailun tiedottaja

iknv-net