iknv.fi

Kilpailuohjeet

Hämeen oravapolkuviesti HOV tiistaina 26.7.2018 


KILPAILUOHJEET, versio lopullinen 26.6.2018

 

Opastus:

Kilpailukeskus sijaitsee Vatulan hiihtomajalla. Navigointiosoite kilpailukeskukseen on Palinperäntie 1313, Kilvakkala. Opastus: tieltä 261 väliltä Kilvakkala-Jämijärvi, Vatulan risteyksestä. Ajoaika opastuksen alusta kilpailukeskukseen n. 5 min.


Osuudet, sarjat ja matkat:

Matkat sisältävät jokaisella osuudella n. 300m viitoituksia. Matkaa vaihtopuomilta K-pisteelle on n. 200m. Matka on viitoitettu. K-pisteellä on rastilippu ja K-merkki. Ankkuriosuudella on yleisörasti, josta matkaa maaliin on n. 1,1km.


osuus

sarja

matka

ihanneaika

klo (kärki)

huom

1

H/D14

3,5 km

25 min

18.00-18.25

hajonta

2

H/D10RR

2,1/3,1 km

15 min

18.25-18.40

 

3

H/D12RR

2,1/3,1 km

15 min

18.40-18.55

 

4

H/D12TR

2,1 km

15 min

18.55-19.10

 

5

H/D16

4,3 km

27 min

19.10-19.37

hajonta

 

Joukkueen koostumus:

Joukkueessa on oltava vähintään kaksi tyttöä. Joko ensimmäisen tai viimeisen osuuden viestinviejän on oltava tyttö. Viestissä on hajonta ensimmäisellä ja viimeisellä osuudella.

Viestiin on myös mahdollista osallistua pienten seurojen (Suunnistusliiton farmisopimuskelpoiset seurat) yhdistelmäjoukkueilla. Yhdistelmäjoukkueen nimessä tulee mainita lyhenne kaikista niistä seuroista, joista joukkueessa on juoksijoita. Lähtö- ja tuloslistoissa joukkueen perässä on tunnus Y.

Kilpailuun on mahdollista osallistua myös joukkueella, joka ei täytä edellä esitettyjä ikä- ja sukupuolirajoituksia (tunnus U), jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Myös Hämeen alueen ulkopuoliset seurat ovat tervetulleita viestikisaan(U). Kaikissa mainituissa tapauksissa joukkueet suunnistavat normaalisti viestin alusta loppuun. Virallisten tulosten ulkopuolella suunnistaminen ilmoitetaan mieluiten jo ennen kisaa (kristiina@ippnet.fi), mutta viimeistään kilpailukeskuksen infossa ennen lähtöä.

Y-joukkueet osallistuvat kisaan samanarvoisina seurajoukkueiden kanssa, mutta U-joukkueet osallistuvat kilpailuun ulkopuolisina eivätkä ne voi tulla palkituiksi oravapolkuviestissä. Parhaalle U-seuralle jaetaan palkinto.

 

Joukkuemateriaali ja juoksujärjestykset:

Joukkuemateriaali noudetaan kilpailukeskuksen infosta. Jokaiselle seuralle on oma kirjekuori, joka sisältää kilpailunumerot ja emit-korttien tarkistuslipukkeet. Hakaneuloja ei joukkuekuorissa ole.Juoksujärjestykset ilmoitetaan järjestäjille Irman kautta viimeistään ma 25.6.2018 klo 11. Jos IRMAn kanssa on ongelmia, voi juoksujärjestyksen ilmoittaa myös sähköpostitse: kristiina@ippnet.fi. Jos juoksujärjestyksiin tulee viime hetken muutoksia, tulee ne ilmoittaa kilpailukeskuksen infoon ennen viestin lähtöä. Näistä muutoksista peritään maksu: 2 e/muutos. 


Joukkuenumerointi:

Joukkueet 1-10 on numeroitu viimevuotisen HOV-sijoituksen mukaan. Joukkuenumerointi on seuraava: kunkin joukkueen numeron ensimmäinen numero kertoo urheilijan osuuden osuuksilla 1-4 ja 1-2 viimeistä numeroa joukkueen kilpailunumeron. Ankkuri juoksee joukkueen omalla kilpailunumerolla. Näin esimerkiksi joukkuenumerolla 3 kilpailevan joukkueen aloittajan numero on 103, kakkososuuden juoksee 203, kolmososuuden 303, nelosen 403 ja ankkurin numero 3. Vastaavat numerot joukkueella numero 23 ovat 123,223,323,423 ja 23.


Emit-kortit:

On tärkeää, että kilpailussa käytetään juuri sitä emit-korttia, joka kilpailijalle on ilmoitettu Irmassa. Huoltajia pyydetään varmistamaan oman joukkueensa osalta, että jokaisella kilpailijalla on oikea emit-kortti, ja että siihen on kiinnitetty tarkistuslipuke.

 

Kartta:

Kilpailukartta on mittakaavaltaan 1:10 000. Käyräväli on 5 metriä. Kartan koko on  osuuksilla 1,4 ja 5 A4 ja RR-radoilla (=osuudet 2 ja 3) A5. Kartta on tulostekartta. Kartan ajantasaistus on kesäkuulta 2018. Rastimääritteet ovat kartassa muilla osuuksilla, paitsi RR-radoilla. Kartan kääntöpuolelle on merkitty isolla joukkueen kilpailunumero ja pienemmällä osuusnumero. Kilpailukartta on näkyvissä infotaululla viestin alkuun saakka. Myös vaihtoalueella on kilpailukartta esillä tutustumista varten. Mikäli karttatelineestä puuttuu oman joukkueen kartta, löytyy varakarttoja vaihtopuomin päästä. Ota yhteys vaihtotoimitsijaan!

 

Rastit ja siimari:

Rasteilla on rastilippu ja emit-leimasin rastipukissa. RR-osuuksien rasteilla on tunnukset RR1, RR2 jne. Muilla rasteilla on numerokoodit. Viimeisellä rastilla voi leimata millä tahansa leimasimella (RR5 tai koodi 100). Rasti- ja tukireitin viitoitus on merkitty maastoon valkoisella yhtenäisellä muovinauhalla. Kartassa siimari on merkattu oranssilla värillä. RR-osuuksilla puuttuvista leimauksista saa aikasakkoa 10 min/puuttuva rasti. 

 

Kielletyt alueet:

Kisakartalla kiellettyjä alueita ovat pihamaat (tonttivihreä).

 

Viestin lähtö:

Ensimmäisen osuuden suunnistajat lähtevät yhteislähdöllä klo 18.00 verryttelyalueelta. Kilpailijat siirtyvät verryttely/lähtöalueelle viimeistään 15 min ennen lähtöä. Kilpailijat ryhmittäytyvät riveihin omille paikoilleen kilpailunumeronsa osoittamalle paikalle. Kartat jaetaan taitettuna käteen 1 min ennen lähtöä. Ratoja ei saa katsoa ennen lähtömerkkiä. Ensimmäisen osuuden suunnistajat juoksevat kohti K-pistettä, josta varsinainen suunnistussuoritus alkaa. Lähtöpaikalta K-pisteelle on matkaa noin 200metriä. Välillä on tien ylitys. Ylityspaikalla katkaistaan liikenne kilpailijoiden kulun ajaksi.

 

Vaihtoalueelle siirtyminen:

Osuuksien 2-5 suunnistajan siirtyvät emit-nollauksen kautta vaihtoalueelle odottamaan omaa suoritustaan. Vaihtoalueelle saavat mennä vain osuuttaan odottavat suunnistajat. Ole ajoissa vaihtoalueella! 


Viestin vaihto:

Vaihtoon saapuva kilpailija juoksee viimeiseltä rastilta viitoitusta pitkin, tekee vaihtoleimauksen, luovuttaa kartan toimitsijalle ja jatkaa karttatelineelle, josta hän ottaa oman joukkueensa seuraavan osuuden kartan ja ojentaa sen vaihtopuomin ylitse seuraavan osuuden juoksijalle. Osuuksien 2-5 suunnistajat aloittavat suunnistuksen vaihtopuomilta edellisen osuuden suunnistajan tuotua heille kartan.

 

Osuutensa suorittanut kilpailija kävelee karttatelineeltä viitoitusten mukaisesti leimantarkistukseen. Jos leimoissa on epäselvyyksiä, hänet ohjataan itkumuurille, jossa asia selvitetään. Leimantarkastuksen jälkeen kerätään rintanumerot pois. 

 

Huoltajakarsina:

K-pisteelle johtavan viitoituksen varressa, välittömästi vaihtopuomin jälkeen, kulkusuunnassa vasemmalla puolella, on merkattuna huoltajakarsina. Se on paikka, jossa joukkueiden huoltajat voivat tarvittaessa antaa neuvoja radalle lähtevälle suunnistajalle. Tämä on tarkoitettu aloitteleville suunnistajille. Huoltaja voi antaa suunnistajalle vastaavia ohjeita, joita annetaan rastireittiläisille henkilökohtaisen kilpailun lähtöpaikalla (kartan suuntaaminen, siimarin esittely, olinpaikan määrittäminen jne.).

 

Viestin maali:

Maaliin saavutaan samalla tavalla kuin vaihtoon, mutta omaan maalikarsinaan. Kilpailusuoritus päättyy siihen, kun ankkuriosuuden suunnistaja leimaa maalileimasimella. Osuutensa suorittanut kilpailija luovuttaa karttansa ja siirtyy maalileimauksesta leimantarkastukseen. Tasaisessa tilanteessa maaliin saapumisjärjestyksen ratkaisee maalituomari maaliviivalla (=maalikyltin kohdalla). 

 

Maaliin saattaminen:

Joukkueen muut jäsenet voivat halutessaan saattaa ankkurinsa maaliin viitoitusta noudattaen, kuitenkaan muita joukkueita häiritsemättä - varsinkaan loppukiritilanteissa. Kun kirikamppailijat ovat menneet, voivat tuulettajat tulla lippuja liehutellen maaliin. 

 

Viestidemonstraatio:

Viestin vaihdon toiminnoista järjestetään mallisuoritus klo 17.30. Kuulutus selostaa mallisuorituksen tapahtumat. Jos olet epävarma, miten sinun tulee lähdössä tai vaihdossa toimia, kysy missä tahansa tilanteessa rohkeasti apua toimitsijoilta.

 

Uusintalähtö:

Vaihto suljetaan noin 10 minuuttia voittajajoukkueen maaliintulon jälkeen kuuluttajan ohjeiden mukaan. Ne suunnistajat, jotka eivät ole päässeet osuudelleen tähän mennessä matkaan, lähtevät uusintalähdössä noin. 15 minuuttia voittajan maaliintulon jälkeen. Myös keskeyttäneiden ja hylättyjen joukkueiden jäljellä olevat suunnistajat lähtevät samassa yhteydessä. Uusintalähtö tapahtuu karttatelineeltä. Vaihdon toimitsijat opastavat, ja ohjeita annetaan kuulutuksella.

 

Tulokset:

Tulokset tuodaan tulostaululle. Samalla taululla ovat myös kilpailuohjeet. Tulokset julkaistaan myös Ikaalisten Nousevan-Voiman sivuilla. 


Karttojen palautus:

Kartat kootaan pois vaihtoon ja maaliin saapuessa uusintalähtöön saakka. Kartat palautetaan uusintalähdön jälkeen. Seuraa kuulutuksia. Kartat palautetaan huoltajille joukkueittain. 

 

Palkintojenjako:

Viestissä palkitaan viisi parasta joukkuetta. Palkintojenjako tapahtuu hiihtomajan edessä. Ajankohdasta ilmoitetaan kuulutuksella. Myös paras U-joukkue palkitaan.

 

Pysäköinti:

Pysäköinti on kisakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Seuraa opasteita. Matkaa kisakeskukseen on enintään 500m.Ei pysäköintimaksua. 

 

Info, ilmoitus- ja tulostaulu:

Info sijaitsee vanhan kyläkoulun sisätiloissa kilpailukeskuksessa. Infossa jaetaan joukkuemateriaali. Juoksujärjestysmuutokset ilmoitetaan infoon. Vuokratut Emit-kortit noudetaan infosta ja palautetaan sinne. Kortin vuokra on 3 euroa. Kadonneesta kortista peritään 70 euron maksu. 

Vatulan hiihtomajan pihassa on tulos- ja ilmoitustaulu, jossa ovat kilpailuohjeet ja tulokset. 


WC:t:

WC-tiloja on hiihtomajan sisätiloissa ja ulkorakennuksessa. Myös vaihtoalueella on bajamaja. HUOM: Hiihtomajaan sisälle EI SAA mennä nastareilla.

 

Pukeutuminen:

Pukeutuminen tapahtuu maasto-olosuhteissa. 


Pesu:

Ei pesua 


Ensiapu:

Ensiapu sijaitsee hiihtomajan sisätiloissa.

 

Kahvila:

Kisakahvila sijaitsee hiihtomajassa. Tarjolla on pientä purtavaa, makeisia, jäätelöä ja juomia. Ulkona on lisäksi muurinpohjalettuja.

 

Suljetut alueet:

Kilpailualueelle meno on kielletty muilta, kuin osuuttaan suunnistavilta kilpailijoilta ja järjestäjiltä.

 

Kilpailun seuraaminen, yleisö ja seurateltat:

Yleisö, huoltajat ja vuoroaan odottavat ja jo osuutensa suorittaneet suunnistajat voivat seurata kilpailua vapaasti kilpailukeskuksessa pois lukien edellä mainitut suljetut alueet. Viimeisellä osuudella on yleisörasti n. 1,1 km ennen maalia. Seuraa sinne opasteita. 

 

Kilpailun johto ja tuomaristo: 

Kilpailunjohtaja ja tiedottaja: Kristiina Oksanen, puh. 040-701 7698, kristiina@ippnet.fi. Ratamestari: Jukka Pohjonen
Valvoja: Pentti Hämäläinen, KanSu
Maalituomari: Jukka Pohjonen

Tuloslaskenta: Jussi Hannukainen
Kuulutus: Outi Borgenström

Tuomarineuvosto: Pasi Isokallio (pj), Liisa Naskali ja Teppo Salmia iknv-net