iknv.fi

Ratamestarin lausunto

Ratamestarin lausunto

14. Jämi Suunnistusmaraton pyrkii taas vastaamaan osallistujien odotuksiin tarjoamalla nautinnollista suunnistusta Jämin kangasmaastoissa. Tänäkin vuonna radoilla on tarjolla vauhdikasta suunnistusta nopeakulkuisella maastopohjalla ja valtaosin erittäin hyvällä näkyvyydellä. Myös aivan uusia maastonosia on jälleen käytössä.


Kilpailun lähtö on tänä vuonna Jämin laskettelurinteellä runsaan 1,5 kilometrin päässä maalialueelta. Tällä tavoin myös lyhyemmille radoille saadaan käyttöön maastoalueita, joilla nämä radat eivät ole aikaisempina vuosina kiertäneet. Tapahtumassa käytettävä maasto on Jämin itäpuolella. Korona-epidemian vuoksi lähtöjärjestelyihin tehtiin muutoksia vielä runsas viikko ennen kilpailua. Lähtöjen porrastuksella pyritään pienentämään ruuhkia erityisesti lähdössä ja ensimmäisillä rasteilla. 


Kuntosarjojen radat suunniteltiin uudestaan noin kaksi viikkoa ennen tapahtumaa, koska osallistujien turvallisuuden takaamiseksi halusimme tänä vuonna tarjota kuntosarjoihin vapaat lähtöajat yhteislähtöjen sijaan. Kuntosarjojen lähtöpaikka on kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä.


Radat ovat melko runsasrastisia, mutta rytmitystä ja vaihtelua ei ole kuitenkaan unohdettu ja pisimmät rastivälit ovat 3km luokkaa. Kaikissa kilpasarjojen radoissa on hajonnat perhoslenkkeinä, salmiakkeina tai näiden yhdistelmänä. Ole tarkkana, että kierrät rastit oikeassa järjestyksessä. Pisimmät radat pääsevät muutaman rastin verran aivan toisenlaiseen maastotyyppiin hyväkulkuiseen kuusikkomaastoon. Niiniharjun jyrkkäpiirteinen harju tarjoaa ratojen loppupuolella suurimmat korkeuserot. 10km ja 12,5km radoilla viimeiseltä rastilta on 700m metrin viitoitus maaliin joka kulkee osin kilpailukartan ulkopuolella. Tällä maisemaviitoituksella on näille radoilla mahdollistettu 1:10000 mittakaava ja parhaiden maastonosien käyttö. 15km kilpasarjojen radalla on viime vuosista poiketen mittakaavana 1:15000 laajemman maastonalueen hyödyntämisen vuoksi.


Maastossa on kolme juomarastia niin että radat käyvät juomarastilla keskimäärin n. 30 min välein. Tänä vuonna näitä rasteja ei ole sijoitettu hajontojen keskusrastiksi ruuhkien välttämiseksi. Muista leimata myös juomarastilla.


Nautinnollista Suunnistusmaratonia toivottaen,
Ratamestari Vesa Taanila


Karttapalat


Karttapalat2020

iknv-net