iknv.fi

Kartta ja maasto

 Karttapalat

karttapalat

Vanhat kartat

Leimaus 2016

Sprinttikartta Leimaus 2016

Ratamestarin lausunto

Kilpailuratojen ensimmäiset versiot hahmoteltiin syksyllä 2019. Koronaepidemian peruutettua alkuperäisen kilpailun toukokuussa 2020 jätettiin hahmotelmat hetkeksi pöytälaatikkoon hautumaan. Uuden ajankohdan varmistuttua ratoja pidennettiin hiukan alkuperäisestä suunnitelmasta syksyisten iltojen aikaisemman hämärtymisen mahdollistettua tämän aikataulun puitteissa. Tällä tavoin maaston parhaimmat alueet saatiin maksimaalisesti käyttöön molemmissa sarjoissa.


Kilpailumaastossa on kilpailtu ensimmäisen kerran historian ensimmäisessä Isotonic-kilpailussa 1970-luvun puolivälissä, jonka aikalaiset muistavat puoleen sääreen yltäneestä lumihangesta. Sittemmin maastossa on kilpailtu pikamatkalla Kylpylärasteilla 1990-luvulla ja FIN-5 eliittisarjojen sprintissä 1998. Maastoa on keskeisesti käytetty Leimaus-leireillä 2008 ja 2016.


Tapahtuman suunnittelussa kilpailukeskuksen sijainti Ikaalisten Kylpylän ytimessä on määritellyt ratojen luonnetta. Melkolailla viime askeliin asti radoille hahmoteltiin kahdelle ensimmäiselle viestiosuudelle myös lyhyttä ja nopeatempoista sprinttiosuutta kartanvaihdolla, mutta tästä luovuttiin koronaepidemian rajoitettua yleisöä kilpailukeskuksessa ja ratamestariryhmän todettua lyhyenkin sprinttiosan riskit hylkäyksien määrän kasvattajana.


Kilpailukeskuksen läheisyydessä oleva entisen laskettelurinteen mäkialue ja Teiharjun polkurikas kangasmaasto tarjoavat radoille erityispiirteensä, jossa ratasuunnittelua rajoittivat myös tonttialueiden väistämiset. Tässä maastonosassa suunnistus on nopeatempoista ja kilometrivauhti nousee. Maaston pohjoisosassa kartan kasvillisuuskuvaus sisältää paljon vihreää, mutta myöhäinen syksy nopeuttaa maastossa etenemistä huomattavasti näkyvyyden ja kulkukelpoisuuden parantuessa kesästä. Maastopohja kilpailumaastossa on pääosin hämäläiseksi erittäin hyvä ja tarjoaa mahdollisuuden kovaankin vauhdinpitoon.


Kartta on hyvä ja tasalaatuinen ammattikartoittajien työnnäyte. Kasvillisuuskuvaus ja kulku-urat päivitettiin vielä alkusyksystä vastaamaan viimeisiä metsätalouden aiheuttamia muutoksia.


Radat tarjoavat rytmitystä ja monipuolisia haasteita. Maaston osittaisesta peitteisyydestä johtuen rastit on pyritty rakentamaan niin että niitä ei ole piilotettu. Kaikilla kilpailurasteilla on heijastimet. Hajonnat on pyritty suunnittelemaan tasapuolisiksi myös valaistusolosuhteet huomioiden. Viestiliigan finaaliin haluttiin jotain spesiaalia ja kun koronaepidemia kutisti mahdollisuuksia tapahtuman jälkeisessä viihdetarjonnassa niin kilpailujärjestelyissä on keskitytty k-pisteen ja maaliviivan väliseen osaan tapahtumassa. Viihdettä ja myös yllätyksiä on varmasti tarjolla taas kotisohville kun osuuspituudet on venytetty kahden ensimmäisen kauden osakilpailun mittoihin ja pimeyskin tarjoaa oman haasteensa.


Nautinnollista kilpailua toivottaen,
Ratamestariryhmä: Jukka Pohjonen, Teemu Oksanen ja Ville Parkkineniknv-net